(Schijn) zekerheden

Posted · Add Comment

Het jaar 2012 is alweer een paar weken oud en ik ben benieuwd wat jullie verwachtingen zijn. Ikzelf ben heel hoopvol gestemd. Ook voor mij was afgelopen jaar weer zeer dynamisch met een aantal mooie projecten waar ik al mijn energie in heb kunnen stoppen en toch ook die teleurstelling als een opdracht waar ik heel veel zin in had niet doorging.  Je kunt rustig stellen het was geen jaar dat kabbelend voorbij is gegaan.

En juist daarom ben ik positief en wil ik dit gevoel blijven uitstralen ook nu we met z’n allen in nog turbulentere tijden zijn aanbelandt. Want zekerheden die we hebben zijn op zekere hoogte schijnzekerheden en vermeende schijnonzekerheden blijk je te kunnen ombuigen tot een zekerheid. Het allermooiste wat ik verleden jaar geleerd heb is namelijk dat onzekerheid nu eenmaal bij het leven hoort. Natuurlijk op je mindere momenten zit je daar nou niet echt op te wachten, ook ik denk dan vertwijfeld ‘wat zou het lekker zijn als het allemaal wat gemakkelijker zou gaan’.

Maar toch, het is volgens mij voor een heel groot deel all in the mind. Door uit mijn comfort zone te stappen en het gewoon te proberen bleek ik tot meer in staat te zijn dan ik dacht. En so what het mislukt een keer en je komt een stuk minder soepel uit de verf dan je het bedacht had. Juist met kleine stapjes leer je nieuwe vaardigheden waarmee je uiteindelijk je doel bereikt.

Ik las pas geleden een heel interessant stuk dat ging over het fenomeen ‘delibrate practice’ oftewel opzettelijk oefenen. Dat wil zoveel zeggen dat als je iets nieuws wil leren je niet zomaar aan de gang moet gaan met oefenen maar moet beginnen met wat net boven je macht ligt. Je knip de te behalen vaardigheid in stukken en begint met dat deel dat eigenlijk iets te moeilijk voor je is.

En dan ga je dus aan de slag, aan de slag, aan de slag net zo lang tot je het onder die knie hebt.  Pas als dat gelukt is ga je naar het volgende deel totdat je het allemaal in de vingers hebt.
Je spreekt dus met jezelf af wat je wilt leren en practice your *** off.

Ja dat voelt in het begin reuze ongemakkelijk want je bent behoorlijk uit je comfort zone maar het mooie is, dat door gericht oefenen al snel blijkt wat je allemaal onder de knie kan krijgen.

Heel goed voor je zelfvertrouwen en voor het opbouwen van nieuwe echte zekerheden die van jou zijn en waar je altijd op kunt vertrouwen.Ook in de culturele sector zie ik dat er nieuwe wegen worden ingeslagen. Crowdfunding website www.voordekunst.nl heeft €450.000,- opgehaald bij het publiek, hiermee zijn 45 kunstprojecten gefinancierd. Ruim 3.300 mensen schonken geld via deze site. Volgens initiator Roy Cremers bewijst dit dat crowdfunding in de kunstwereld succesvol kan zijn. In 2012 wil voordekunst.nl het aantal projecten verdubbelen.

Mijn ambitie dit jaar is ook een verdubbeling van m’n activiteiten. Ik ben al gestart met opzettelijk oefenen! Dit stemt mij erg positief en geeft me de zekerheid dat 2012 sowieso een heel goed jaar zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *