Hoezo…. klant is Koning?!

Posted · Add Comment

Wonderlijk toch, dat beleefdheid als normale omgangsvorm een steeds minder gebruikelijke houding is binnen het koopproces…….en pas op, ik heb het dus niet over de verkoper!

Pas geleden ging ik op zoek naar een nieuwe auto en na een grondige voorselectie ging ik op pad langs de uitverkoren autodealers. Vanaf het moment dat je binnenkomt is de eerste begroeting en benadering wat mij betreft bepalend of de koop hier plaats gaat vinden. Immers op prijs, merk en model heb ik al geselecteerd. De eerste klap is nog steeds een daalder waard en ja hoor alle seinen gingen op groen bij deze verkoper. Sympathiek, open en zeer vertrouwenwekkend nam hij me mee in zijn verkoopproces.

Deze man heeft het gewoon begrepen. Hij weet dondersgoed dat het grootste deel van het koopproces door mij reeds is gemaakt. Door internet is zijn business volledig transparant! That’s a fact of life..

Na een inventariserend gesprek doet hij me zonder ‘verkoopgedoe’ een offerte waar hij volledig achterstaat. Sterker nog hij raad me aan om vooral door te gaan met vergelijken. Het enige wat hij aan mij vraagt is mijn telefoonnummer en goedkeuring de komende week contact met me op te nemen.

Zoveel ‘verkoopzelfverzekerdheid’…. ik ben onder de indruk en vertel hem dat ook. Hoe ontzettend anders dan zijn ‘collega’s met hun prehistorische verkoopmethodes!

‘Ach dit is maar een kant van het verhaal meneer Oron’ was zijn antwoord. Het verkoopspel wordt namelijk niet alleen gespeeld door de verkoper. En of ik me ervan bewust ben hoe kopers vandaag de dag eigenhandig de koop om zeep helpen. ‘U moest eens weten hoe onbeleefd, wat zeg ik onbeschoft er met mij wordt omgegaan’. Klanten komen tegenwoordig binnen met waanzinnige eisen. Nee een plezierig gesprek voeren is geen business as usual.

Dit is toch weer een ontzettende eyeopener!

Onmiddellijk moet ik denken aan die oude tegelwijsheid ‘wie goed doet goed ontmoet’.

Het komt er in het leven toch altijd weer op neer hoe bent……als mens. Want koper of verkoper, ach dat is een wisselende rol die we allemaal weleens spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *