Helaas, pindakaas

Posted · Add Comment

Te lachwekkend, nee eigenlijk te schandelijk voor woorden, dat er maar ook een cent wordt betaald aan Wim T. Schippers voor zijn concept, de Pindakaasvloer.’

Deze zin las ik in een van de vele ingezonden brieven naar aanleiding van de aankoop van dit kunstconcept door het Museum Boijmans van Beuningen.

Ik kan me daar eigenlijk wel in vinden. In een tijd waarin we moeten bezuinigen op allerlei sociale voorzieningen is geld besteden aan een kunstwerk als dit op zijn zachts gezegd een minder goed idee. Al dan niet gestimuleerd door het huidige kabinet wordt kunst nu al weg gezet als linkse hobby en tja op deze manier wordt het wel heel gemakkelijk gemaakt.

De gemeente Amsterdam is bezig met het opstellen van de richtlijnen voor het nieuwe kunstenplan 2013-2016. Voor het verstrekken van subsidies wordt naast creativiteit ook ondernemerschap, publieksbereik en kwaliteit de leidraad. ‘De kunst van het ondernemen moet onlosmakelijk verbonden worden met artistieke kwaliteit.’

Als ik op deze manier kijk naar het kunstje dat Wim T. Schippers heeft geflikt, dan zeg ik mijn petje af! Niet alleen heeft hij samen met zijn sponsor een koper weten te vinden, hij krijgt het ook nog voor elkaar dat deze het bedrag van honderdduizend euro een buitenkansje vindt. Mijn mening over de artistieke kwaliteit van het werk zelf laat ik hierbij even buiten beschouwing.

Over een maand zal Het Open Atelierfestival Oost weer plaats vinden. Het doel is kunstenaars de gelegenheid te geven op laagdrempelige wijze contacten te leggen met geïnteresseerden, om zo hun werk aan de man/vrouw te brengen.

Volgens mij is het een idee om Wim T. Schippers een masterclass te laten houden en deze kunstenaars van advies te voorzien. Zelf heb ik er ook wel wat geld voor over om zijn verkooptraining te mogen volgen. Want laat ik eerlijk zijn, de vlag gaat uit als mijn klanten het voortaan ook niet meer hebben over het aanschafbedrag maar net als bij het Museum Boijmans van Beuningen denken:
’Stom hè? Ik vind het gewoon lekker.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *