Filantropische instelling?!

Posted · Add Comment

‘Liever een gulle schenker dan een vriend.’ Ik vond dat een intrigerende kop boven een stuk dat ging over het fenomeen de “vereniging van vrienden”  die bijna alle culturele instellingen hebben. Zo’n vriendenvereniging is een stel gelijkgestemde en betrokken mensen die enkele tientjes per jaar doneren en daarvoor wat privileges terug krijgen, zoals korting en voorrang op kaartverkoop.

Uit onderzoek blijkt, dat veel culturele instellingen best wel blij zijn met hun vrienden: ‘Zij leveren een substantiële bijdrage aan het maatschappelijk draagvlak en aandeel in de financiële exploitatie’. Toch vindt zeker 15 procent van de ondervraagden dat hun vriendenclub meer kost dan dat het oplevert. ‘Ze zijn eigenlijk meer een bron van zorg dan dat ze je plezier opleveren.’

De weg die sommige van deze organisaties nu volgen is, dat ze hun vereniging niet meer koesteren maar ze uitmelken. Hun vrienden zitten voortaan niet meer voor een paar tientjes letterlijk en figuurlijk op de eerste rang, nee zij moeten daar nu serieus geld voor gaan neertellen.

Koninklijk Theater Carré heeft sinds december, naast haar Stichting Vrienden van Carré, het Oscar Carré Fonds, dat is vernoemd naar de oprichter. Als je in dit fonds verzeild raak ben je geen vriend meer maar ben je een ‘schenker’ en schenkers bestaan volgens hun in vier categorieën. Een schenker van € 125.000 krijgt de titel ‘Oscar van Carré’, en dan heb je de categorieën van € 62.500, € 25.000 en de categorie kruimelschenkers van € 12.500.

Ik stel me dan voor hoe dit zou werken als ik een dergelijk initiatief op mijn vrienden zou loslaten. Ik ben namelijk gezegend met een grote kennissen en vriendenkring. Voor hun is natuurlijk allemaal wel leuk en aardig om met mij bevriend te zijn, maar ik schiet er dus financieel veel te weinig mee op. Ja mijn vrienden ‘leveren een substantiële bijdrage aan mijn geluk en welbevinden’, maar hebben geen enkel positief effect op mijn financiële exploitatie.

Je snapt meteen dat dit idee natuurlijk nergens op slaat, want een vriend is een vriend. Wat hij geeft, valt niet in materiële waarde uit te drukken. En een schenker is niet per se een vriend! Volgens mij krijg je ook als culturele instelling linéa recta terug wat je geeft.

Mijn advies, wees zelf de beste vriend, de gulste schenker en je zult versteld staan hoeveel plezier je van je vrienden kunt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *